RE - FLEXI - OK

"Ágyúval verébre?!"

Márciusi Jeles Napok

„Épp amikor kezdtem megszokni a tegnapot, hát nem eljött a mai nap?!”

 Március a meteorológiai évszakváltások szerint az első tavaszi hónap (csillagászatilag nem hónapváltáskor következik az évszakváltás). Ősi magyar nevén Kikelet hava, de a népi kalendáriumban pedig Böjtmás havaként említik. A tavasz első hónapjáról azt mondják: „Ha böjtmás hava száraz, Szent György hava nedves”, azaz esős áprilist jelez a csapadék nélküli március. S rámutat az egész esztendőre, a néphit szerint amennyi köd van márciusban, annyi lesz a zápor is.

Nevét Marsról, a háború római istenéről kapta. Épp ezért az ókori Rómában szerencsésnek tartották, ha háborút ez időtájt indították.

Március elseje a meteorológiai tavasz kezdete, és a tavasz meteorológiai szempontból 3 hónapon át tart. A dátum nem jelenti, hogy gyökeresen megváltozik az időjárás, még akkor sem, ha ilyenkor lassan egyre melegebbre fordul az idő. Ugyanakkor mégis fontos dátum, a sok meteorológiai mérőhely hónap végén küldi be az elmúlt hónap méréseinek eredményét.

Az éghajlati statisztikák szerint a jellemző minimum hőmérséklet -1 / +2 °C, míg a jellemző maximum hőmérséklet 10 / 11 °C, 29-38 mm csapadék hullik és a napsütéses órák száma 128-146 óra körül van összesen a hónap folyamán.

március 1.: Székelyeink Baba Marta-napnak is emlegetik e napot. Azt tartják, ha Baba Marta mérges, azaz március első napja rossz időt hozott, akkor még kellemetlen, rossz időjárást várhatunk. Ez a nap a meteorológiai tavasz kezdete is.

március 9.: Azt tartják a bácskai meg a baranyai öregek, hogy amilyen időjárás uralkodik Franciska napján, olyan lesz egész márciusban.

március 10.: Időjárás mutató nap. Azt állítják az időjárást figyelő földművesek és pásztorok, hogy e nap időjárása 40 napig tart. Különösen az e napi hideg, fagy okoz gondot, mert ha fagy 40 vértanú napján, még 40 napig várhatjuk a zord időt.

március 12.: Gergely napja. Ez a középkorban sokfelé tavaszkezdő, meleg váró nap. A Juliánus-naptár szerint a tavaszi nap-éj egyenlőség napja volt. A naphoz kapcsolódó legismertebb népszokás a gergelyjárás. Gergely napjához időjárás- és termésjóslás is kapcsolódott. Ismert szólás van arra, ha ezen a napon esik a hó: “Megrázza még szakállát Gergely.” Régen e napon a honti gyerekek acélt és tűzkövet tartva kezükben így köszöntöttek: “acélt hoztam, tüzet ütöttem kegyelmeteknek”. Az acélt úgy dobták a földre, hogy az egy darabig forogjon; a tavaszba forduló napot idézték vele. Névünnepe vetőnapnak számított búzára, rozsra, hüvelyesekre és palántás növényekre.

március 18., 19., 21.: Sándor-József-Benedek napja. A néphit úgy tartja, hogy ezek a napok vetnek véget a hosszú, hideg télnek és ekkor veszi kezdetét a termékeny tavasz: “Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget.” “Ám ha üres ez a zsák, nem kapod csak a harmadát” – fűzik hozzá a Muravidéken.

március 21.: Benedek napja a “hivatalos” tavaszkezdés, azaz a tavaszi nap-éj egyenlőség napja (valójában nem minden évben esik erre a napra a pontos csillagászati esemény).

március 24.: Vetni kell a káposztát és a káposzta-féléket – mondják a kertészkedő háziasszonyok Szlavóniában. De vigyázni kell, ha távolabbi földre esik a vető, úgy nézze, hogy ne találkozzék útközben kakassal, mert majd repce nő a káposzta helyett.

március 25.: Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Jézus fogantatásának ünnepe. Egyike az év legjelentősebb Mária-ünnepeinek. E nap alkalmas a fák oltására, szemzésére. Gyimesben úgy hitték, ha ezen a napon rossz idő van, akkor rossz tavasz várható.

Az éghajlati statisztikák szerint a jellemző minimum hőmérséklet -4 / -2 °C, míg a jellemző maximum hőmérséklet 4 / 5 °C, 25-32 mm csapadék hullik és a napsütéses órák száma 70-91 óra körül van összesen a hónap folyamán.

 

„túlzó” melege illúzióként

(csak kifejezés lehet mi ért)

lett torzó-telének

altatója -

vele ekként semmire sem mehetek

így lelten még

a tér mértanának csak olcsó zavara – (Szőke E.)

 

u.i: csak röviden: A márciusi hó ártalmas. Mennyi harmat húsvét előtt, annyi fagy lesz húsvét után. Ha villámlik és dörög márciusban, majd havazik májusban. Gergely napja (12) ritka hajó, Hideg, szeles, sokszor van hó. Sándor, József, Benedek (18,19, 20) Jönnek a jó melegek. - Amennyi eső esik márciusban, annyi zivatar lesz száz nap múlva.

2018. 03. 01.

-----------------------------------------------------------------------------

Elmélázva a történteken...

 

s a vágy? - jaj -

kedvtelen sírba tesz

kifordít egy köpönyeget

másként lett: szellemes! – (szőke)

 

Ha rá akarok jönni, ki is vagyok valójában, mit jelent egész életem - meg kell ismernem mind a jövőm lehetőségeit, mind a múltamat; tudnom kell, hogy honnan jöttem és hová megyek.

Ámbár tudjuk, hogy az útvesztő végén a halál vár ránk, én nem mindig tudtam ezt; nemrégen a bennem élő kamasz még azt hitte, hogy csak mások halnak meg - de most már látom, hogy az út, amelyet ezen az útvesztőn belül kiválasztok: ez tesz azzá, ami vagyok.

Nemcsak dolog vagyok; létezési mód is - egy a sok-sok mód közül - és az a tény, hogy ismerem az utat, amelyet eddig megtettem, és azokat is, amelyek számomra még megmaradtak, segít majd megértenem, hogy mi lesz belőlem.

Itthon mindig történik valami, és ha nem a politikában hűl a lég, akkor az időjárás által lesz zavart a kép... mindig van valami... „valami van, csak nem az igazi” (Rajkin)!

A vita nem mindenki számára jelenti ugyanazt. A kiművelt, higgadt elmék számára izgalmas játék, melynek célja az igazság feltárása, a kusza, fegyelmezetlen elmék számára csata, amit meg kell nyerni, még ha az igazság bele is pusztul" (Frank Carne)

A hideg, a fűtetlen otthonok, a bőség és túlfogyasztás hangsúlyozásával szembeni kényszerű egyszerűség fájdalmas sebeket ejtenek. A növekvő téli kiadások miatt napról napra kevesebb betevő kerül az asztalra. Adni jó! - ezt már minden civil szervezet megtanulta – tudja. Csak a hatalom tagjai vívják szabadságharcukat (ellenükre is) és pont nem veszik észre, hogy a kifosztott megrablott nép meghittebb kapcsolatra vágyik!

Szőke Emil:

kérdezhetetlen

 

„A teljesség ezzel teljesedik be

az emberség ezzel emberesül meg”-

szép jelenetein a jelen

(nem kétséges)

mert szent és van királyság – szép álom ez -

...de nem nekem!

Szabad-e itt az ember? Nem!

- add vissza szabadságomat Felség

mert a népet szolgasorsba vetéd – kérlek -

így lezúzva deformáltan illetlen a kép

kezed a sok zsinóron matat – arcokkal

rábogozott súlyunk vetett

- bár a

csodát bírja még az ámuló szem -

Ám - játékaiddal már aggódással érted

…ki- még búvó sántasággal

de egyre elszántabb „méltóságos-egy” valójában

most így a vágyban - egy hiánytalan rend után kiált

távolabbról már a „szem-nem-látta formán”

ott - hol már „homályba vész a visszhang folytatása

(s) ködök mögé rejtőzik a kilátás” –

 

u.i: Az ifjúkori szerelem már rég a múlté.

„Azokkal a kártyákkal kell játszanod, amit leosztottak neked, mint mindenki másnak ebben a rohadt világban.” (Jeaniene Frost)

 

2018. 02. 28.

 

 --------------------------------------------------------------------------

Vélemények Orbánról és Macron mosolyáról...

 

Hiába a hatalom - csak magáért áldja

magát s felfuvalkodásra fonja szálait

rá a galád hogy magát vigyázza... (Szőke E.)

 

Macron szerint itt az ideje hogy a világ megváltozzon.

A Viktor szerint úgy látszik nem...

Európa se... Magyarország se... komplikált ez, de a lényeg, hogy itt az ideje összekötni ott ahol széthúzás van.

Ezért Legyen Karácsony!

Magyarországnak nem a keleti világrendben van a helye, nem az antidemokratikus jövő az övé, nem az illiberális társadalmak, és nem a visszamaradott hierarchia mellett, hanem egész máshol. Nyugati világrendben ahol a demokráciát érvényesítheti, ahol helye van a szabadelvnek és a modernizáció korában. Ennyire egyszerű. Nem bírja tovább az ország, hogy még távolabb kerüljön saját szövetségeseitől, és még több lehetőségét veszítse mint már amúgy is eddig. (Gogolák)

---------

Nem igazán értem az észjárást!

Mindenki hülye, mindenki hazudik, minden kritika csak ellenséges „Sörös-megnyilvánulás”, mindenki igazságtalan az országgal (pontosabban a mostani vezetőivel szemben), mindenki a függetlenségünkre tör, mindenki rovarevő muzulmán országot akar csinálni belőlünk, stb... Egy igazság van, csak a mienk, egy utolérhetetlen és utánozhatatlan vezér van, csak a mienk, nálunk van a bölcsek köve, és csak mi vagyunk méltóak Európa vezetésére. Stb. (És mellesleg egy WC-kefe fejű, dilettáns, hülye suttyó külügyminiszter van a kontinensen ( talán az egész világon), na, az is a mienk!

---------

A kohézió az összetartást jelent,

vagyis a gazdagabb tagállamok adnak /nem jár/ nagyon sok pénzt, hogy a lemaradottak felzárkózzanak. Önállóan meg tudjanak állni a saját lábukon, fejlesszék iparukat , mezőgazdaságukat,demokráciájukat, jogrendszerűket, oktatásukat , egészségügyüket ,hogy lehetőleg minél jobban megközelítsék az ő színvonalukat. Nem arra adják, hogy egy kollégiumi brigád és családjaik megálljanak a mi lábunkon.

---------

Nem, ez egyáltalán nem vicces, hanem vérlázító!!

Ez a felkapaszkodott, unintelligens, zsebdiktátor senki, milyen jogon merészeli lejáratni azt a nemzetet, amelyik megbízta többek között azzal, hogy a nemzetközi "porondon" képviselje az ország lakóinak érdekeit?` Mi az, hogy nem teljesíti a kötelezettségeit , ami az általa betöltött "hivatali beosztással" jár!? Nehezére esik dolgozni es megjelenni,amikor hivatalánál fogva a lakosság érdekében kutya kötelessége lenne képviselni az országot? Mégis ez a nulladik senki a végtelenediken mi a fenét képzel magáról?

Ezt a nagy terhet, ami a miniszterelnökséggel ránehezedik, máris adja át egy nálánál ezerszer felelősségteljesebb utódnak (Karácsony) ,aki tisztesseggel betöltené ezt a hivatalt. Csak a pénz és a lopás megy spontán? A kötelezettségek felejtősek? Megkérdezte, konzultált erről a "munkáltatójával",megkapta a felhatalmazást a kötelességek alóli meglógásról? Miből gondolja, hogy saját magának a főnöke, munkáltatója? A munkáltatója orbánc a nép, a lakosság és vannak kötelezettségei, aminek elmulasztása felelősségre vonással jár a maga eseteben is a maffia bandájával együtt.

----------

Tegnap pont volt egy vitám valakivel ebben a témában.

De meg is csak a vezetőnk lenne Orbán Viktor, aki azért kapja a fizetését többek között, hogy az ilyen eseményeken részt vegyen érveljen stb. Engem felháborít, hogy én mint magyar állampolgár, és egyben uniós is, senki nem képviseli az én érdekeimet egy ilyen eseményen. Itt idéznek egy örök klasszikust: Mondjon le!!

----------

Ez utóbbi kapcsán Orbán Viktor azt állította:

„több mint egymilliárd eurót költöttünk el határvédelemre, ezzel Európát is védtük, ennek legalább a felét térítsék meg".

Ezt nem értem!! A kerítés csak arra volt jó, hogy a menekültek kikerüljék az országot.

Azonkívül a Keletinél összegyűjtött több tízezer menekültet, akiket egyszerre dömpingszerűen átengedett Bécs felél volt olyan hétvége, amikor 40 000 menekültet engedtek át, akiket nem regisztráltak, tehát senki nem tudta kik ezek. A németek élelemmel, mobil fürdőkkel és ruhákkal fogadták a menekülteket.

Hogy védte Orbán Európát??

---------

Az Index megírta, hogy egy péntek esti brüsszeli sajtótájékoztatón Macron elárulta, hogy 26 európai uniós vezető beleegyezett a konzultáció lefolytatásába, csak Magyarország nem.

„Ez bizonyára meglepi önöket” – mondta Macron mosolyogva, és többen is nevettek.

A derültség érthető, hiszen Magyarország kormánya, ami évek óta hergel az EU ellen, sorra vezényli le a „nemzeti konzultációkat”.

Mondjuk a mostani, uniós konzultáció akár hasznos is lehetne, szemben a magyarországi reklám-hadjáratokkal, amiknél értelmes kérdések vagy válaszok nem szoktak szerepelni a kérdőíveken. (A kormány a bíróságon is csak azzal érvel, hogy vélemények szerepelnek rajtuk.) (Index)

 

Szőke Emil:

az Ég isteni kezével

 

…a tavasz ha vizet áraszt

hold fogytán vagy éppen jöttén

színváltó mezével itt

fűzöldjén

az idő majd

békésen

apasztja folyóit

 

...míg a szél

rá körtáncát járja megint

midőn így

az Ég isteni kézbe adta

annak

megbékélését is –

 

u.i.: „A történelem a tények tudománya, a politika az ösztönök birodalma.

Nem véletlen, hogy a politikusok is az emberek ösztöneire építenek.

Ami egyébként gyakorlatias gondolat, hiszen ösztöne mindenkinek van, esze viszont csak keveseknek.”

(Kepes András)

 

2018. 02. 26.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 82
Tegnapi: 295
Heti: 1 044
Havi: 4 654
Össz.: 432 103

Látogatottság növelés
Oldal: Márciusi Jeles Napok...
RE - FLEXI - OK - © 2008 - 2019 - reflexiok.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »