RE - FLEXI - OK

"Ágyúval verébre?!"

 

Gyurcsány opusza...

 

 

A DK valóban egy nagyon izgalmas politikai kísérlet. „A főáram valóban egy centrista balközép polgári irány, amiben természetes a szabadelvű gondolat jelenléte. A párt tagjainak túlnyomó többsége is baloldalinak tartja magát, liberális vagy konzervatív meggyőződésű tagok inkább csak színesítik ezt a képet. De Kerék-Bárczy Szabolcs jobboldalisága vagy Eörsi Mátyás liberalizmusa nem kivétel, még akkor sem, ha nem bánnám, ha több lenne belőle. „

 

 

Hogy siker lesz-e, már a kérdésfeltevése is bizonytalan... Kádár népe és az európai reformerek, immár – s magadra ismersz, mert én nem. Üresség és kopárság zárja körbe a létet, ilyetén még nem lehetünk készek a szép jövő befogadására, még járjuk a Canosszát.

Gyurcsány belátja: „a baloldal valóságértelmezése kudarcot vallott, mert nem találkozott az emberek hétköznapjaival.”

Ejnye Feri, eddig hol voltál? Ez a Hazám (!) - ugyebár? Itt sírhatsz! Itt mosolyoghatsz!

Hivalkodás-nélküli- hitvallóként: „Magaddal is csak itt bírhatsz, óh lélek! Ez a hazám!”

Ahogy mondod: "Mit ér a szabadság, ha azt jelenti, hogy szabadon elpusztulhatok? Ha szabadon elvehetik azt, ami az enyém? Ha a szabadság eszménye nem kapcsolódik össze a biztonság követelményével, akkor semmit nem ér."

Szabadság már nincsen, Orbán felülírta és mondta is a parlamentben... hogy tehát ne a fejbólintás, hanem a hűség legyen becsben. És Te Ferenc, szeretnéd megkapni a véleménynyilvánítás szabadságát egyéb más szabadság mellett, hogy a liberalizmus színes valósága teljesedjék ki az illiberalizmus helyett? Mert reformerek azok (mi mást mondhatnál?), akik a változásokat és a haladást parlamenti úton – a meglévő keretek között – reformokkal elérni kívánják! Ezt eddig is tudtam, de akkor mi a csudának a nagy patetikus szólam – akár szónokian is?

Duma van Orbánnál is!

Tehát, ahogy Orbán mondja, béke, igazság és majd jólét legyen, ezzel a szabadság átdefiniált szöveg lett. Nincs- nem létezhet már az sem, hogy szabadon halhass meg – szociálisan is, ha kiásod a sírodat, majd magadra húzhatod, vagy az időre lesz bízva!

Ha Te még Ferenc tudod a jövőt, akkor mágus vagy – mert túlontúl is erőszakos kormányunktól már semmi jót nem várhatsz... a baloldalt felőrlik imigyen. Meg- hogy a szabad-véleménynyilvánítás korlátozása is ekképpen, csak csodálattal vagy rácsodálkozással a szabadság gyümölcse itt, hogy "féreg-járataival" tálalt.

A valóságot újra kell értelmezni... bizony – mert amit látsz és ahogy érzel benne, azt a Fidesz már átmagyarázta, új-idők újra definiálva – már minden lehet (minden megtörténhet)!

Persze a gondolat szabadsága, az a szabadság, amit senki el nem vehet... a kimondása már bizonytalanabb. Szabadságod is van (lehet mozgástered) - míg a hatalmat (Orbánt), tekintélye csorbítása nélkül tiszteled – és köteles-engedelmességet merítesz belőle.

Az állam békéjét nem sértheted meg! - és jámborságod lesz az erényed... spekuláció tilos, az az oligarchák (és a Fidesz közeliek) joga. Tehát béke, jámborság és mindenek-feletti- jog hatalmát gyakorlók tisztelete, a jog sérelme nélkül. Az erkölcs- a hízelkedők és hitszegők erkölcse már amúgy is – hűség meg nem létezik... az állam (a hatalom) jóléte a fontos és nem a népé – pedig a régi nóta szerint: az állam mi lennénk (talán és vagy megtévesztésül, ezért beszél Orbán a nép nevében).

Kérdés: meddig marad fenn jelen állapotában?

De tegyük fel, hogy ily módszerrel (ami orbáni) mégis ellehet fojtani a szabadságot, s az embereket úgy lehet korlátozni, hogy mukkanni sem mernének előírás nélkül – azt azért nem fogják elérni mégsem, hogy az emberek csakis azt gondolják, amit a hatalom akar. Következménye a köpönyegforgató megnyilatkozás lenne, hiszen kényszerűen mindig mást kellene mondani, mint amit gondolunk... jöhet a cselszövés- a makacs ellenszegülés, és a jó-erkölcsök megromlása is? Szabadság nélkül nincs erény, nincs jó erkölcs sem... ezt kellene tudatni ő uraságával – Orbánnal! Szabadság nélkül semmi sincs... (!) - csak utálat! Jaj, be keresztényi!

 

 

Tehát Feri gondold át a hogyant is, s így add közre a „reformokat”, ha már európai reformereknek nevezitek magatokat. Csakis ésszel lehet védeni az álláspontunkat- mert lehetetlen „egy-szájból” beszélni, és nincs az az ember, aki mindent tud (még ha Orbánnak hívják is) – a gondolkodás és az ítélés jogáról senki, de senki nem mondhat le, még akkor sem, ha cselekvés jogáról le is mondott a maga határozatából... a fondorlat és az ellenzék gyűlölete sem jogalap arra, hogy szabadságunkat elvegye vagy megnyirbálja a hatalom. Béke csak úgy lehet, ha közös jogaink sértetlenek maradnak - az ember ész-lény, ilyetén minél szabadabb, annál nagyobb tiszteletben fogja tartani az állam jogait.

Lehetünk alattvalók is akár – ha már nincs egyenlőség – de nem engedjük, hogy alávalónak nézzenek minket a hatalomban!

 

Szerződtünk, mert átadtuk a néphatalmat egy „nagyobb” hatalomnak... esküvel tettek-e ígéretet, vagy esküvés nélkül, de betartani mindenképp kötelessége egy kormánynak! A törvények kötik őket is, ezért – ha már parlamentáris egy rendszer - átírni ne engedjék azokat (pláne úgy, hogy mindig a hatalomnak lejt a pálya, és mindig a választások előtt), mert arra vannak szavaink, mint jogtalanság, mint fondorlat, csalás, erőszak, megfélemlítés akár... a jogos és méltányos szerződések be nem tartása bűn, és büntetést érdemelnek az elkövetők!

Ha a demokráciát egy zsarnoki- önkény-úr uralja, akkor „el kell zavarni azt” (Orbán is ezt mondta, ha a nép nincs megelégedve vezetőivel...)!

Jogászok ők, jogi végzettséggel minden kifacsarnak, a csűrés-csavarás lételemük... ilyenek ellen a parlamentáris „lét” csak falra-hányt borsó. Az ellenzék immáron könnyen romló közeg lett... csodálkozom és sajnálkoznom kell!

Amikor már a harc kimenetele dönti el, hogy kinek a részén van az igazság- no, az már a vég... szomszédunknál és a világban is több helyütt ilyetén alkotnak „rendet”, ahol is nehéz már békét kötni... biztonságról nehéz beszélni, hiszen már mondta Orbán, minden megtörténhet, de amíg van törvény, addig kinyilvánítani kinek van igaza, nekünk nem lehet, bírói döntést feltételez. Igazság, igazságosság? Hm... a móddal van a baj. A jogtalan túlkapásokkal szemben... hol a viszonyok emberileg sérülnek, ott kell összefognunk.

És Ferenc abban igazad van még: (ha!!!) "Ha lesz sikeres baloldal, akkor ez a siker arrafelé van, amerre mi keresgetjük. Nagyon jó, ha az embert megverik párszor, mert minden vereség kényszerítő erővel teszi fel újra a kérdést: min kell változtatni."

Ehhez: „Nagyon fontos korrigálni, önreflexívnek lenni.” (!)

 

 

...ma-görcsében viselt az akarat,

megviselt

felszakított torokkal,

közönyhalmán félelembe ott okkal

“százezrei – gazdátlan préda parlag,”

de szavában ég a lét

rám ég,

és eggyé fürdet a még kihűlt némaságban — (szőke)

 

2014. 09. 16.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 125
Tegnapi: 404
Heti: 2 614
Havi: 6 760
Össz.: 408 664

Látogatottság növelés
Oldal: Gyurcsány opusza...
RE - FLEXI - OK - © 2008 - 2018 - reflexiok.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »