RE - FLEXI - OK

"Ágyúval verébre?!"

Horthy szellemisége...
 
Nem olyan nagy változás ez... politikusok és kalandorok akcióznak. A Jobbik Horthy-szobrot avatott, civilek sárga csillaggal demonstráltak, a pártok provokációról beszéltek. "Éljen Horthy!" és "Szégyen, gyalázat!" repkedett a Szabadság téren. A fiatalságot még lehet bolondítani – személyes élményeik nincsenek... vezetőik meg félretájékoztatják őket. Jellemrajz és történelem keverékének szánt emlékezések: szerep és hatások, kölcsönhatások bemutatása immár egy kor eseményeihez kapcsolva a jelen. Horthy mellszobor avatása ad egy személyes élményt most (ismeret nélkül) - az ismeretanyag hitványságában, silányságát eltakarva szellemiségének – egy történelmi ténynek fogadott nagyságban adva annak történelmi hátterét! Pedig a morális jogfolytonosság már 1935 után megszakadt... ma már borzalmas napok ezek, amit szüleink – nagyszüleink átéltek... borzalmas napjait (és éveit), ma már kellő távolságból – egy történelmi távlatból nézhetjük... ahogy felidézzük magunkban az átélt szenvedéseket, a megalázó helyzeteket...
Ennek a szellemiségnek megújítása folyik most: a „felszólaló Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese Horthy Miklóst a 20. század legnagyobb államférfijának nevezte, olyannak, aki "nemzetmentő" politikát folytatott” …
Szégyellem magamat, hogy ilyen emberekkel együtt nevezhetem magam magyarnak. „Jóérzésű magyar állampolgárként mélységesen felháborítónak tartjuk, és a messzemenőkig visszautasítjuk azt, hogy ennek az embernek az ország egyik legszebb terén – vagy bárhol is – szobrot állítsanak." „Horthy Miklós a magyar emberek, katonák, nők és gyerekek mészárosa, aki politikai rövidlátásával egyes számú felelősévé és okozójává vált hazánk történelmének eddigi legnagyobb tragédiájának, melyet hatásaiban csak a trianoni országvesztéshez lehet mérni" – idézi a demonstrálókat az atv.hu. Véleményük szerint egy ilyen ember emlékezete a „történelem szemétdombjára való".
„Szép” dolgok a XXI. században (!) Sok sebet felszakítanak a jobboldalról... akik ártatlanul pusztultak el, akiket kikergettek otthonaikból. Akiket elvittek- katonáinkat meg a halálba vezényelte Horthy! Emberek százezreinek halála szárad a lelkén- és ma ennek a gyilkosnak emelnek szobrot? Szégyen!
Az ország értelmisége remélem felemeli hangját ezek ellen az új-fasiszták ellen... hova húzódjunk el az irracionalizmus és az embertelenség vészes áradásai elől? Remélem itt-ott még felcsillan az értelem fénye, ahogy az illik- a szépen és szabadon, méltóan gondolkodó emberhez!
„Az MSZP szerint a belvárosban állított Horthy-szobor messze túlmutat önmagán. A szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgása nem szűnik, sőt: fenyegetőbb, mint Magyarország rendszerváltás utáni történetében bármikor – írják.”
Bizony így van és mindezekkel együtt is- együtt tudtak működni ezekkel az emberekkel a parlamentben? A jövőt idéző látomásban a maguk sorsát is előrevetítik?
„Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a belváros polgármestere provokációnak tartja és elítéli Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt képviselője szoboravató akcióját. A politikus szerint "a provokatív akció" ürügyet szolgáltat majd a nyugat-európai baloldali lapoknak, hogy a következő hetekben "antiszemitizmust kiáltva", rossz színben tüntessék fel Magyarországot.”
Nem értem ezt az embert... miért is aggódik itt? Hiszen ők engedélyezték a hatóságokon keresztül ezt az „akciót”! Ja, hogy mit szól külföld... tudjuk előre, és látni is fogjuk... néma találékonysággal akár előre érezhetjük hangulati következményét! Ráadásul hatósággal őriztetve kitűnik a Fidesz lelki, érzelmi és szemléleti velejárója (azonosulása)- még rejtett indítékaiból a tény, hogy kísérlete folyik a múlt visszaállításának – Horthy eszmeiségének védelmében, a vádak és ellenérvek játékain, azok keserű perpatvarában...
A megszólalás „egyenessége” inkább egy kettős önarckép lett e kétszínű politikában! Bizony, hogy antiszemiták és érzékkel tudják a módit... ami a Fideszhez hozzátartozik így: a mindenkit érintő szerencsétlenség, katasztrófa „romantikus háttere” (ez most a Jobbik és a megalakult Arany Hajnal), amellyel a mai létbizonytalanságot sarjasztja, hogy ránk hozza a frászt! A szoboravatással a kép teljes és kerek! Az apokalipszis törvényszerűsége ellenpontozza majd... érzet egyre hidegebb.

Horthy egy báb volt és háborús bűnös- bár felmentették, mert a nagyhatalmaknak tervük volt vele. De emlékiratait olvasva (egy megerőszakolt szűz szende bánatával adja tudtára a történelemnek, az utókornak, mekkora lelki válságban volt, micsoda súlyos belső ellentmondásokat kellett leküzdenie, amikor elvállalta a „ráerőszakolt” kormányzóságot!), így tépelődött – késői emlékiratai szerint – az admirális, s hűséges tisztjei talán csak azért tettek erőszakot a nemzetgyűlésen, hogy megkönnyítsék a helyzetét. És szellemiségéhez az is hozzátartozik, hogy a magyar vezér hihetetlenül rövid idő alatt hozzáfűzte Magyarország sorsát a Berlin-Róma- tengelyhez, a Führer és a Duce szekeréhez. Admirális uralkodásának szégyenteljes évei a mélybe taszították Magyarországot... mégis magukat Gömbössel politikusnak nevezte s tetteiket- nemzeti politikaként hirdette... (!)


Már mély-árkaiból esetlenkedik,
akit útszélre tolt e kor...
eggyé-torlódott öröm itt,
idő-barmok nyomaiból bőg a perc, míg
népiképpen - ami jó -
belátom egyenlőként... a többség okán
lesz majd szabadkozásul - és mindig
a biztosnak vélt bukik mégis, így is–(szőke)

2013.11.03.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 176
Tegnapi: 139
Heti: 677
Havi: 2 837
Össz.: 423 157

Látogatottság növelés
Oldal: Horthy szellemisége...
RE - FLEXI - OK - © 2008 - 2018 - reflexiok.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »