RE - FLEXI - OK

"Ágyúval verébre?!"

Gyurcsány: „háború vagy béke”?

„A régióban sehol nem fektetnek be olyan kevés működő tőkét, sehol sem olyan alacsony a beruházási hányad, mint Magyarországon – jelentette ki. „Orbán olyan országot fog örökül hagyni”, amelyben még 2016-ban is legfeljebb csak szerény gazdasági növekedésre lehet számítani. Muszáj megmondani a választóknak, hogy sajnos még jó ideig „cudar évek jönnek”. A DK a kampányban nem több pénzt, hanem „egy jobb világot” szeretne ígérni a választóknak, egy olyan világot, ahol a saját és a közös teljesítmény alapján bárki jobban élhet. Olyan országot képzelnek el, ahol „bátran lehet nőnek lenni”, ahol sokfajta női szerep van és mindenki eldöntheti, hogy ezek közül melyiket választja. „A miniszterelnök úr meg a pártja tűnjön el erről a területről” – tette hozzá Gyurcsány.

Sok más mellett ez is egy vélemény – de mert az egész bolygón a káosz uralkodik, és nincs is olyan társadalma, amely szigorúan szolidáris módon épülne fel, melyben tevőleges a kölcsönös segítség a profit racionalitásának helyébe lép, melyben mindenki boldogságának a keresése kiszorítaná a hitvány államérdeket, ma még a hiány birodalmába tartozik, vagyis vágyálom.
Ám a hiányérzet pozitív és a vágy a történelem egyik hajtóereje!
A világ és benne mi sem – sohasem békülhet ki borzalmakkal és szenvedéssel teli múltjával. Értjük? (Orbánék nem értik!)  - ezért nem kell Horthy- mert ez a világ – ez az ország magában hordja egy, az egyenlőség elvére épülő, igazságosabb társadalom csíráját, akaratát, megvalósítható álmát (előrelépéssel és nem állandó visszakacsingatásokkal!). Ehhez bizony nem kell egy gyilkos-múlt!

„A vallás magánügy. A volt miniszterelnök nagy különbségként értékelte, hogy míg Orbán Viktor keresztény, ők szabad Magyarországot akarnak. Szerinte ugyanis a szabad Magyarországon kereszténynek is lehet lenni, a keresztény Magyarországon azonban nincs szabadság. A pártelnök hangsúlyozta, nincs problémájuk az istenhittel. "Csak nincs hozzá közöm" - mondta, hozzátéve, a vallásos kötődést a legszentebb magánügynek tekinti. A "politikai klerikalizmust" azonban elítélte, és Ferenc pápára hivatkozva kijelentette: annak semmi köze a kereszténységhez. A vallásra hivatkozó politizálás milliók őszinte hitével történő "ócska játszadozás", a "hit és a lélek elárulása" - fűzte hozzá.” (Gyurcsány)

A történelemben eszkatológia lakozik. Minden ember más, de tudatában van annak, hogy élete nem befejezett – vagy mások által folytatólagos munkája, vagy  a lélek tovább él (szintén másban!). Az, amit az átélt valóság és az ezen valóság által bennünk kifejlesztett képességek révén megvalósíthatunk, csupán apró töredéke azon tetteknek, érzéseknek és észleléseknek, amelyet teoretikusan képesek vagyunk átélni. Az, ami bennünk irreális – azaz megvalósíthatatlan – az ember- emberiség fejlődésének jelenlegi szakaszában óriási... az utópia formájában él bennünk. Harcaink (osztályharc, antiimperialista harcok) – végső soron ugyancsak azokból az összetevőkből származnak. Fejlődésünk kiolvasható eszkatológiájának összetevőiből...
Egyben mégis igaza van Gyurcsánynak: „a vallás magánügy”! - ez egyébként a szocialisták valláshoz való viszonya! De a demokrata (mint Gyurcsány) másként pontosít: Követeli, hogy a vallás legyen magánügy az állam szempontjából, de semmiképpen nem tekinthetjük magánügynek a saját pártja szempontjából... az államnak ne legyen semmi köze a valláshoz, a vallási közösségek ne legyenek kapcsolatban az államhatalommal. Mindenkinek legyen teljes szabadsága arra, hogy tetszése szerint vallást gyakoroljon, vagy ne ismerjen el semmiféle vallást -azaz ateista legyen – (Orbán minden józan ítélettel szembe megy!).
Teljesen megengedhetetlen, hogy felekezet szerint jogilag bármiféle különbséget tegyenek az állampolgárok között!
Feltétlenül meg kell akadályozni az olyan orbáni törekvéseket, hogy a hivatalos okmányokon szerepeljen a vallási hovatartozás (akár kérdése is...). Állami támogatások eltörlésével megszüntethető lehetne a megkülönböztetés is, legyenek- lehessenek független- azonos gondolkodásúak akár, és teljesen szabad (nem elkötelezettjei Orbánnak) közösségek. Orbán kóklerfogásai visszahatóak... és nem eléggé még el is ítélhetők – legalábbis lelkiekben (hazug, középkori felfogást tükröz és képmutatásra serkentő). Az egyházakban a mai napig (keresztényben biztosan) fennmaradtak olyan törvények (az etikai kódexet nem használják) – büntetőleg – erőszakot követnek el az ember lelkiismeretén, és az állami állásokat és az állam biztosította jövedelmeket ilyen vagy olyan állami-egyházi „mákony” terjesztéséhez kötik (még burkoltan, de közeledünk Horthyval – annak valós tartalmához).
Tehát a vallást az egyházat külön kell választani az államtól... a vallás nem lehet egy nép ópiuma. Nem kell az alázatra nevelés, az elkorcsult hitoktatás és erkölcsi „álszentesség”! Orbán butasága és gazdasági csődje adja a hit felhasználásából- hasznát annak, hogy tanítja (tanitattja) – az alázat mellett e türelmes földi életet, ami a mennyei jutalom reményével vigasztalja … hazug és álszent- mellesleg ostoba is, hogy egyéni erőtlenségét így mutatja erőnek, hogy istenekbe és ördögökbe, és csodákba meg más effélékbe vetett hitben éljék életüket az emberek! - azok, akik egész életükben dolgozni és nélkülözni kénytelenek ínség és magárahagyatottság által szorongatva.
Gyurcsány és a demokratái egy olyan szövetséget akarnak (az én olvasatomban – remélem nemcsak belemagyarázom) - hogy az ne legyen közömbös a vallásos meggyőződésben megnyilvánuló tudattalansággal, szellemi sötétséggel vagy a népbutítással szemben! Ennyi (!) - nem több és nem is kevesebb...
Az elnyomás már megvan négymillió ember él a nyomorban és lecsúszóban (ezen változtatni kell) – kellően el is vadultunk egymástól (ez a gazdasági nyomás folyománya) – szétforgácsolt társadalmunkat egységbe kell szólítani és nem vallási gyűlölködést szítani (mint teszi azt Orbánunk). Itt már mindenki- mindenki ellen van, ami tűrhetetlen, ez a gazdasági-rabságnak köszönhető, benne  - ráadásnak – az emberek vallásos elbutítása, mint igazi forrás az Orbán politikai rendszerében már csak „unikum” (ravasz „újítása”)!

Konklúzióm: aki azt hiszi, hogy elég kivándorolnia vagy – és egy szingaléz partizán, egy palesztin feyadin, egy chilei ellenálló alakját magára öltenie, az voltaképpen ott, ahol van, átengedi a teret azoknak, aki jelenleg uralmon vannak. Nyilvánvaló, hogy ma az európai pártok elméletileg nem fogadhatnak el olyan újraelosztást, amely a munkahelyek megszűnésével járna, a nép kizsákmányolásán és leigázásán alapul. Erre nem megoldás a kivándorlást, „azt a kormányt el kell zavarni” amely így játszik a tűzzel!
A mások ellen csöndben elkövetett bűn felfedezését tudatosítani kell és szavakra változtatni. Le kell leplezni az oligarchákat és elemző értelem útján be kell keríteni a gyakorlatuk alapjául szolgáló okozati viszonyokat! A mutyikból elég! Az oligarchák által ránk kényszerített értelmezések szétrombolása ma mindennél előbbre való. Gyurcsány felismerte, hogy egy demokrata – most elsődlegesen a szakítás híve (szakítani is tudni kell Orbánnal)! - köznapi feladata, hogy megőrizze a borzalom tudatát... szavainak elsősorban egyetlen célja kell, hogy legyen: megmutatni, hogy Orbánék, amit mutatnak, az hamis! Megőrizni legbensőbb énjében a borzalom tudatát, ezt tenni a mindennapi észlelés alapjává. Nézetem szerint is ez elengedhetetlen feltétele – akár az orbáni politikáját, akár az unortodox gazdaságát nézem – ennek a küzdelemnek!
"Ezért nem csinálhatjuk ugyanazt, mint ők", mert az orbánizmussal nem épül, hanem tönkremegy az ország.”! (Gy.F.)

Igénytelen napkelték,
csodássá lelkendezett mesék...
„Jó lét” helyett „jóllétben”-
Afféle szutyok-testiség,
árokszélen feledett szemétként...
Békében mindig üresebben,
„mert okozat teremt okot” még:
hogy „fordítva jár a folyamat” jórészt
magából-eredett kezdetében--(szőke)

2013.10.13.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 237
Tegnapi: 286
Heti: 904
Havi: 4 514
Össz.: 431 963

Látogatottság növelés
Oldal: Gyurcsány: háború vagy béke...
RE - FLEXI - OK - © 2008 - 2019 - reflexiok.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »