RE - FLEXI - OK

"Ágyúval verébre?!"

Jobb és bal nagy vonalakban...


A jobb és baloldal elnevezések kialakulása a francia forradalom alatt ment végbe, ám ettől kezdve a mai napig megmaradt. Jelentése módosult az idők során, de az alapgondolatok szintjén ma is észrevehető a hasonlóság. A jobb oldal - ha lenne király - ma is őt támogatná, illetve az önerőből a felső rétegek szintjére kerülő „vállalkozók” és egyház hatalmát.  A baloldal pedig ma is az alsóbb rétegeket képviseli, és az állam felelősségét a kiszolgáltatottak felé.

A jobb és baloldal harca a magyar parlamentarizmus történetében az 1848/49 -es forradalom és szabadságharccal vette kezdetét.
Kossuth Lajos köre, vagyis az akkori magyar baloldal a Konzervatív Párt megalakulására válaszul 1847 júniusában hozta  létre saját pártját, az Ellenzéki Pártot, mely a változásokat, Magyarország modernizációját, a feudális kötöttségek felszámolását, a kiváltságok eltörlését tűzte zászlajára. Ily módon a jobb és baloldal harca Magyarországon az 1848/49 -es forradalom és szabadságharc időszakában elsősorban a forradalmi változások és a feudális kötöttségek harcát jelentette. A szabadságharc alatt a baloldaliság a republikanizmussal (köztársaság pártisággal) kezdett párosulni, ami azt jelentette, hogy a baloldal képviselői, például Perczel Mór a királyság eltörlését és a köztársaság bevezetését tűzték zászlajukra...

Az első világháború idején a magyar baloldaliságnak megint egy új korszaka kezdődött, hiszen létrejött előbb 1890-ben a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, majd 1918 november 24-én a Kommunisták Magyarországi Pártja, mely 1919 március 21-én puccsszerűen át is tudta venni a hatalmat. (Tanácsköztársaság) Ezen időszakban már a baloldali nézetek egyre inkább az 1922 -ben létrejövő Szovjetunió ideológiáját kezdték jelenteni, és a marxista osztályharc elv eluralta az eredeti értékrendet...

A rendszerváltással újra megnyílt Magyarország előtt a szabad döntés, és a szabad választás lehetősége, és egyszersmint annak esélye, hogy a jobboldal és baloldal kifejezéseket új tartalommal töltsük fel. A rendszerváltás során, 1989 január 11-én megszületett az egyesülési jogról szóló 1989/II. törvény mely kimondta a szabad pártalakítás lehetőségét. Sorra megszülettek a modern polgári Magyarország új pártjai: 1988 március 30-án a FIDESZ, 1989 október 7-én az MSZP, és valamivel később, 2003 október 24-én a JOBBIK. (Az LMP a rendszerváltás után 20 évvel alakult meg, 2009 február 26-án.)

A jobboldal a hagyomány és a tekintély tiszteletéből indul ki, szemléletét a történeti vagy vallási alapon nyugvó társadalom felfogás jellemzi.

Mit jelent ma baloldalinak lenni?

A "baloldali" kifejezést manapság nagyon sokan próbálják értelmezni és sokan sajnos félre is értelmezik. Úgy gondoljuk a baloldaliság egy világnézet, egy felfogás és egy hozzáállás is egyszerre, melyben kifejeződésre kerülhetnek bizonyos érzések és viszonyulások. Annak meghatározása, hogy valaki ide sorolható, nem az egyes baloldali (vagy annak gondolt) pártokhoz való viszonyulásban érhető tetten, sokkal inkább egyes marginális kérdésekhez való hozzáállásban. Aki ma baloldali, az a következő öt kérdésben egyértelműen tud állást foglalni, és ki tudja jelenteni a következőket:
1) Van bennem szociális érzékenység, együttérzés és empátia mások kiszolgáltatottsága és szegénysége iránt.
2) Hiszem, hogy az államnak feladata törődni a leszakadozókkal, a szegényekkel, és feladata munkát adni a dolgozni akaróknak, mert felelőssége van az EGÉSZ társadalommal szemben. Úgy gondolom, az államnak igazságos adórendszerrel kell biztosítania, hogy a lakosság a közterheket a különböző jövedelmi szinteknek megfelelően tudja fizetni.
3) Nem tekintem ellenségemnek a más nemzethez tartozókat, az Európai Uniót, és a más etnikumokat, illetve elítélem a gyűlölködés, az egymás ellen uszítás politikáját.
4) Hiszek abban, hogy a törvényeket minél szélesebb társadalmi egyetértésben kell megalkotni a szakszervezetek, a dolgozó emberek, az ellenzéki pártok és civil mozgalmak bevonásával.
5) Azt vallom, hogy az emberek méltóságukban jogaikban, alapvetően egyenlőek, így elvetem az autokratizmust, a diktatúrát, a tekintélyelvűséget, a születési jogon, vagy egyéb - nem kiérdemelt eredményeken - nyugvó negatív megkülönböztetést és diszkriminációt.

Nyilván mi magyarok nem tudunk szabadulni attól a gondolattól, hogy a baloldal egyenlő a kommunizmussal. A kommunizmus pedig egyenlő az elnyomással, a kudarccal. Tehát a baloldal egyenlő a kudarccal. Ez egy alapjaiban téves képzet, és sajnos a nagyon is jellemző pannon "keményfejűség" bizonyítéka...

Hosszú a perc- hosszú napja rajta,
hol a vén nyög nagyokat, az ijú korhol,
és horkan –
itt fél-szívvel is betelt a szív!
Éhes vagyok, délibáb asztalok sora így,
ahol még megteríthet a képzelet...
remegő szikkadt róna idő-alagútja levegőjén
régi kisértetképpen emlék-csörtetésre ég
már arcátlan-léttel -
mégis a remény föld és ég között sző mesét
kissé álmosan... elkerülhetetlen,
a holnapi erőfeszítés elfojtott jajain át!
hol az út véget ér,
hol veszik minden- színein űzve mellölem el--(szőke)

2014. junius 02.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 146
Tegnapi: 187
Heti: 1 545
Havi: 3 705
Össz.: 424 025

Látogatottság növelés
Oldal: Jobb és bal nagyvonalakban...
RE - FLEXI - OK - © 2008 - 2018 - reflexiok.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »