RE - FLEXI - OK

"Ágyúval verébre?!"

 

 

2016 időjárása népi megfigyelés alapján:

(általánosságban, mert tét nélkül „játszom”- és vagy bejön, vagy nem – ezt is a „tudósok” állapították meg!!) :))

 

Január: kicsit borongós- közepesen felhős, hűvös-hideg az elején- köddel, de pluszokkal (olyan nekem, hogy már-már tavaszt-hozó érzetet ad) - később napos száraz- a közepén – olyan tavasz a télben – majd a végére kicsiny lehűléssel, de eseménytelen- és csapadék-nélküli lészen (azaz, ha lesz is nem országos). A télhez viszonyítva „magas” hőmérsékleti értékekkel... hó nem lesz... úgy néz ki, hogy a tél elmarad... (!) - ami biztos, hogy igazi tél nem lesz!!!

- egyébként nálam mínusz 5-10 foknál kezdődik a tél- és hóval... ám nagyon mínuszok sem lesznek, de a fűtött lakásból kijőve hideg az érzet, így is (csak frissülünk és ez igazán jó)- a mélyebb helyeken (völgyekben) és Északon (a hegyekben) többnyire lehet fagy (éjjelente, de ez sem valószínű) – szép pongyola megfogalmazás (tehetem, én nem vagyok meteorológus, igaz- egy jós sem, csak a népi- megfigyelésekre hagyatkozom!) - :))

Nekem kimondottan tetszik, a januári időjárás!Ja és a vitaminokat szedjük... komplex-formája a legjobb, mindenből egy pici ( a C és D-vitamin semmiképp ne maradjon ki) - és igyuk a kakukkfűvel felturbózott teát (abból is egy-literhez nem kell több mint egy jó kávéskanálnyi fű és élvezetes is lesz, no meg a nátha is elmarad!), mert „itt az idő!”, hogy feltöltődjünk, a szervezet kezdi veszíteni tartalékait... étvágytalan gyermeknek narancsot adjunk, az alma meg rosttartalma miatt ne maradjon ki...és ez így legyen a további hónapokban is... bár vitamintartalma az almának a hónapok előrehaladtával igencsak megcsappan!

 

Február: ahogy szokott, ködös párás- zúzmarás, kicsit fagyos az eleje, ónos lecsapódásokkal, majd kissé emelkedő hőmérséklet ez inkább a déli megyékben lehet, a ködös-helyeken, mint Északon (hegyeiben, völgyeiben) megmaradhat a köd (mivel a szélmozgás kicsi, vagy nem is lesz) - és a hó-vége, hogy megint hűl az idő. Napsütés legfeljebb átszűrten és Délen lehet. Reggelente mínuszokkal (faggyal) és párássággal (köddel) – a Fővárosban szmogos napok. A nappalok változóan felhősek, néhol erősen felhősek lesznek – csapadék nem valószínű- kevés talán- mert néhol előfordulhat némi szitálás. Hónak kicsi a valószínűsége...

 

Március: nem lesz jobb a februártól (sőt), ködös hajnalok és reggelek... lesznek helyek, ahol a köd megmaradhat... közepétől picit melegedő az idő és az ország középrészén akár hellyel-közzel kibújhat a felhők mögül, a nap is – de még a februártól is hidegebbnek tűnnek a reggelek (hideg is lesz, pláne a párásság miatt)... és a csapadék ebben a hónapban kevés eső formájában- és szitálás formájában lehet ónos is- (esetleg a hegyekben hólepel mutatóban) főleg az elején- jobb felkészülni rá (reggelente), többnyire borult lesz az idő! Egysíkú, szürke, eseménytelen a hónap- fagy is lehet, legtöbbször a mélyebb helyeken („fagyzugokban”) hajnalban még előfordulhat (ez is inkább az elején). Középtől- vége-felé tovább enyhül az idő... (a Fővárosban szmogos napok)

 

Április: a szokásos bolondságait most nem hozza csőstül, csak mutatólag... így is a „bolondok” hónapja – és lesznek helyek, ahol a szél is megerősödhet (valószínűsége kicsi), ám a Fővárosban szmogos napok sora lesz – reggeli ködök után hideg is, és utána melegebb is (ahol a nap kibújik Északkeleten), és lesznek helyek, ahol semmi nem lesz, csak egy átlagos április (középtájakon), bár előfordulhat mutatóban- néhol (a déli megyékben eső, picit havas is és ónos szitálás is)!– bolondságok sora a politikában lesz, mert „velünk nem lehet szórakozni”... az időnek sem! Emelkedő hőmérséklet... majd lehűlés megint, és a május- hajaj (!)

 

Május: eleje hidegebb, majd melegedő idő utána- és már minden virág nyílik (higgyük?) - („a tulipántól a kis gólyahírig”) - a szerelmesek hónapja – mondhatnánk, de nem lesz túl meleg... :) olyan átlagos, és egy kicsit szelesre és lucskosra sikeredik... (!) Borult idő lesz. A szerelmesek egymást melengessék, így elviselhetőbb lesz ez a hónap... és eleget tesznek a kormányrendeletnek! - a vége felé melegszik az idő!

 

Június: már - a májushoz viszonyítva melegebb lesz. Elején hűvösen indul és esővel, és nem a legszebb arcát mutatja, párás lesz... majd erőteljesebb felmelegedés jön, Dunántúlon a felszakadozó felhőzet mellett melegebb lesz. Csapadék... felhősödés, ború. Gyenge melegfronti hatás...

 

Július: hozza formáját a melegekkel, merthogy az idő- igencsak fölmelegszik... egyszóval: izzadunk egy gyenge hidegfront ellenére is! Párás és esős is (nyomott). Felhős is, borús is lesz. Napos is. Északon elviselhetőbb, Délen melegebb! (ez a megállapítás általánosan igaz!) Dunántúlon naposabb! Itt nagyon meleg lesz!

Hibiszkusz teát igyanak, az lehűti a szervezetet – én citromosan szeretem... és ha lehet forrón, a párolgás hőt von el, de limonádénak is kitűnő...

 

Augusztus: a hajnalok párásak lehetnek... -hasonlóképp a Júliushoz- meleg és olyan borongós- időnként, hogy bármi lehet... főleg az elején - zivatarokkal (helyi- és nem országos), de a nyár az nyár, kánikula pár napban- felhőkkel tarkított, ennek ellenére is nagyon meleg lesz... a Nap kisüt majd!!! - strandolunk tovább Eső valószínű – országosan biztos, hogy nem! Hibiszkusz teát igyanak, az lehűti a szervezetet!

 

Szeptember: enyhülést (gyenge hidegfront) hoz, az első- és utolsó harmadban- esőt is, de meleg marad- szinte nyárias napközben... ja- a vénasszonyok nyara – működnek mint térfigyelő-kamera... a kispadon... és a Várból szép lesz a kilátás – politikusainknak! Orbán, végleg fölénk magasodhat! :) Szép kilátás...

 

Október: meleg... mintha nem is ősz volna, az indián-nyarat élvezhetjük! A döglött-lovat már elvitte az idő... csak az egyre sárguló pirospöttyös-segg maradt... az virít és a meleg. Napos..!

 

November: meleg téli hónap (?) - „tavaszias” idő... Napos!

 

December: hidegfront - borús... lehűl, de középtől: tavasz a télben – a téli-hónaphoz viszonyítva! - és megint fekete Karácsony lesz! Hó... hó... hó... nem lesz! - csak hű-hó és mű-hó! És záporozik a politikai „csapadék”! No- meg eső is lehet! - de nem országosan (ennek valószínűsége igen kicsi!).

----

Összességben meleg évünk lesz és sok esővel - ha nem is országosan... a 2016-os év – nem lesz az a nagyon kánikulai (lesz egy párnap abból is), Július melegebb, de élét veszi a ború és az eső... augusztus is borús... ami furcsaságát adhatja az évnek, az az- hogy az október és a november is (aki elmulasztotta a napozást, pótolhatja- már UV veszély nélkül), kimondottan meleg lesz (és napos) - ez látszik 2015. december közepén! Ja- és a már szokásos Fekete Karácsony nem marad el!

Nem is tudom mit is mondhatnék még, talán csak annyit, hogy volt már Karácsonykor + 21,8 C fok is (2009-ben)! És volt már -28,3 C fok is (2002-ben). Majd a tudósok elmondják, hogy megcserélődnek az évszakok, de legalábbis összefolynak!? :)) - tudományosan! - (szőke)

Békés Karácsonyt és Boldog újévet kívánok mindenkinek! - 2016!

-----------------------------------------------------------------------------------------

- Úgy érzem valamit benézhettem rendesen... hittem- láttam is, de nem győztem... – mert így mutatkozott még decemberben, hogy a tél elmarad. De nem így lett, lett hideg és megjött a tél is... így januárban - kevés hóval (mert azért valljuk be ez semmi volt, ettől már volt tízszer keményebb telünk is! - de nekünk ez is betett. Felkészültek a „takarítóink” a télre, de berogytak a párcentis hótól. Csapadékosnak nem nézett ki a január, előre vetítve még túl hidegnek se... az látszott, hogy frissülünk kicsit... de- és már várom a következő hónapokat, hogy mivé alakul az időjárás (mennyire tér el, a népi megfigyelés a valóságtól). Mert csapadékra nem számítottam januárban, akkor kérdem mi lesz, ahol sok csapadékot írtam... (!?) A belvizekkel meggyűlik a bajunk, az már bizonyos. Fennhagyom az előrejelzést, már csak kíváncsiságból is... hogy lássuk, miként alakulgatunk időjárásilag. Szóval most lehűlünk vagy melegedünk? Ez itt a kérdés. Hát lássuk...

Ennyit még hozzá kellett tennem az előrejelzésemhez, és nem felmenteni kívántam magamat, még csak korrigálni sem, de azt látnom kell- valami a nagy egészben nem stimmel. Nagy általánosságban a lehűléseket és melegedéseket, azért észlelni lehet... meglátjuk!

2016. jan. 18.

 

 

szó ami szó

 

...a szó- az a bűnös szó...

bizony- a szavak - ó!

...a szavak melyek álarcaikkal

burokban

számolják a perceket

órákat- napokat

és regényt-szőtt tartalmakban

keresik a harmóniát

miként csak rontanak

már levegőtlen -

...hol- mintha

maga

a pokol

lenne sokszorozva felhőtlen -

mintha

alagútjának

kalauza” tuszkolná

nyomná felszínre magából

a vándorló utasokat

a gyászos dalok hasába”

- meg nem hatott

ahogy bukdácsoló

zajló áradatként

rá- itt töröl éveket - életet

- immár nekem- hogy bealkonyodott

pokolra vetett

amint

és ekként

áldozat lett

minden szó itt – (szőke)

 

2015. 07. 19.

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 168
Tegnapi: 307
Heti: 475
Havi: 13 022
Össz.: 1 191 442

Látogatottság növelés
Oldal: 2016 időjárása népi megfigyelés alapján. Előrejelzés.
RE - FLEXI - OK - © 2008 - 2024 - reflexiok.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »